Bu site, Türkiye'de çalışan hekim, eczacı ve diş hekimleri içindir.

Ara

Menu

Close

Giriş YapÇıkış Yap İlaçlarımızUzmanlıklarİçerik Gezginiİçerik GezginiEtkinliklerDokümanlarVideolarAkademik Gelişimİletişim

Menü

Menü

Atriyal FibrilasyonAtriyal Fibrilasyon








PP-ELI-TUR-2333 (Şubat 2023)

HakkındaAF'ye Genel BakışTanıBelirtiler ve BulgularTanı YöntemleriTedaviKlinik Pratik KılavuzlarTedavi YönetimiHastalık Yönetimi

  

Çalışmalar ve GözlemlerAsistan Akademi
ATTR-CMPnömokokal Hastalıklar Destekleyici KaynaklarDestekleyici KaynaklarEtkinliklerDokümanlarVideolar
ABD’li Hekimlerde Tükenmişlik ve Depresyon Raporu Sonuçları

Medscape tarafından 2018’de yapılan yıllık Hekimlerde Yaşam Biçimi Raporu’nun tükenmişlik ve depresyon ile ilişkili bölümünün sonuçları yayımlandı. Bu rapora göre, hekimlerin %42’si tükenmişlik yaşadığını belirtirken, %15’i ya klinik depresyon yaşadığını (%3) ya da kendisini çökkün hissettiğini (%12) söyledi.
 

Medscape tarafından yapılan anket çalışmasına, 29 uzmanlık dalından 15 binden fazla hekim katıldı. Raporda belirtilen sonuçlardan bazıları aşağıdaki gibi:
 

  • Hekimler arasında en çok tükenmişlik yaşanan branşlar ve oranlarının şöyle olduğu görülmüştür: Yoğun bakım uzmanları ve nörologlar %48, aile hekimleri %47, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ile dahiliye hekimleri %46, acil tıp hekimleri ve radyologlar %45.
  • Hekimlerin kendileri tarafından en düşük oranda tükenmişlik yaşandığı bildirilen branşlar ve oranları şöyledir: Plastik cerrahlar %23, dermatologlar ve patologlar %32, oftalmologlar %33.
  • Ankete katılan hekimlerin %14’ü hem tükenmişlik hem de depresyon yaşadıklarını belirtmiştir. Kendisini aynı zamanda hem tükenmiş hem de depresif hissedenler en büyük oranda kadın hastalıkları ve doğum uzmanları (%20) olurken, onları halk sağlığı hekimleri (%18), ürolog ve nörologlar (%17) izlemektedir.
  • Kadın hekimlerde tükenmişlik yaşayanların oranı (%48), erkek hekimlere (%38) göre daha fazladır.
  • Tükenmişlik yaşama oranının yaşla birlikte dramatik olarak arttığı görülmüştür. 28-34 yaş arasındaki hekimlerin %35’i tükenmişlik yaşarken, 45- 54 yaş arasındaki hekimlerin tam yarısı tükenmiş olduğunu belirtmiştir. Ancak bu oran 55-69 yaş arasında %41’e düşmüştür.
  • Hekimlere depresyonlarını neyin tetiklediği sorulduğunda, kadın ve erkek hekimlerde birbirine yakın oranlarda, mesleğin en büyük etken olduğu görülmüş, bunu finansal sorunlar izlemiştir.
  • Depresyon bildiren hekimlerin %40’ı, bu durumun hastalarıyla ilgilenmelerini etkilemediğini belirtmiştir. Ancak hekimlerin %33’ü yaşadığı depresyon nedeniyle hastalara tahammülünün azaldığını, %32’si hastalarla çok fazla ilgilenemediğini söylemiştir.
  • Depresyonda olduğunu belirten hekimlerin önemli bir kısmı, bu durumun meslektaşlarıyla ilişkilerini olumsuz etkilediğini söylemiştir. Depresif hekimlerin %42’si meslektaşlarına ve ekibine karşı tahammülsüz ve ilgisiz olduğunu bildirmiştir.
  • Depresyonda olduğunu belirten hekimlerin %19’u klinik depresyonu olduğunu (örn. bir süredir devam eden ve belli bir olaya bağlanamayan ciddi depresif durum) söylemiştir. Depresif hekimlerin %70’i, herhangi bir tetikleyici olaya bağlı olarak kendisini “çökkün, üzgün ya da hüzünlü” hissettiğini belirtmiştir.
  • Tükenmiş hissettiğini söyleyen hekimlerden bu durumun sıklığını 1 (nadiren) ile 7 (hemen hemen her zaman) arasında derecelendirmeleri istendiğinde, %48’i 5 veya üzerini seçmiş, sadece %21’i 3 veya altında olduğunu belirtmiştir.
  • Tükenmişlik durumlarına en çok neyin neden olduğu sorulduğunda, hekimlerin çoğu birden fazla etken seçmiştir. Hekimlerin %56’sı bürokratik sorunların, %39’u uzun çalışma saatlerinin etkili olduğunu belirtmiştir.
  • Hekimlere tükenmişlik durumlarını azaltmakta en çok neyin işe yarayabileceği sorulduğunda, %35’i ekonomik durumundaki düzelmenin, %31’i daha uygun çalışma saatlerinin yararlı olacağını söylemiştir.
  • Tükenmişlikle nasıl başa çıkmaya çalıştıkları konusunda hekimlerin %50’si egzersizi, %46’sı yakın arkadaş veya aile bireyleriyle konuşmayı, %42’si de uykuyu tercih ettiğini belirtmiştir. Abur cubur yediğini söyleyenlerin oranı %33 iken, reçeteli bir ilaca başvuranların oranı da %2 olmuştur.
  • Tükenmişlik ya da depresyon için en fazla profesyonel destek arayan hekim grubu psikiyatristler olurken (%40), onları %35 ile plastik cerrahlar, %33 ile halk sağlığı hekimleri ve pediyatristler izlemiştir.


Medscape’in Hekimlerde Tükenmişlik ve Depresyon 2018 Raporu’na aşağıdaki bağlantı üzerinden erişilebilir: https://www.medscape.com/slideshow/2018-lifestyle-burnout-depression-6009235



PP-UNP-TUR-0619 (Ağustos 2023)


Referans: Medscape National Physician Burnout & Depression Report 2018. https://www.medscape.com/slideshow/2018-lifestyle-burnout-
depression-6009235
(Erişim tarihi: 01.08.2023)

ExamplePfizeryanınızdaGiriş YapKaydolProfilimÇıkış Yap

Bu site, Türkiye'de çalışan hekim, eczacı ve diş hekimleri içindir. Halka açık olan bölümlerde yer alan bilgilerin ise hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçmeyeceğini hatırlatmak isteriz. 

 

Copyright © 2022 Pfizer Limited. All rights reserved.

 

PP-UNP-TUR-0596 (Ağustos 2023)

Pfizeryanınızda web sitesinden ayrılmak üzeresiniz
Bu linke tıklayarak Pfizeryanınızda sayfasından ayrılacaksınız. Devam etmek istiyor musunuz?​​

PP-UNP-TUR-0247 | Eylül 2022 ​