Bu site, Türkiye'de çalışan hekim, eczacı ve diş hekimleri içindir.

Ara

Menu

Close

Giriş YapÇıkış Yap İlaçlarımızUzmanlıklarİçerik Gezginiİçerik GezginiEtkinliklerDokümanlarVideolarAkademik Gelişimİletişim

Menü

Menü

Atriyal FibrilasyonAtriyal Fibrilasyon








PP-ELI-TUR-2333 (Şubat 2023)

HakkındaAF'ye Genel BakışTanıBelirtiler ve BulgularTanı YöntemleriTedaviKlinik Pratik KılavuzlarTedavi YönetimiHastalık Yönetimi

  

Çalışmalar ve GözlemlerAsistan Akademi
ATTR-CMPnömokokal Hastalıklar Destekleyici KaynaklarDestekleyici KaynaklarEtkinliklerDokümanlarVideolar
Orta Yaşta Yapılan Fitness İnmeye Karşı Korunmada Yardımcı


Yapılan bir çalışma, orta yaşta spor yapmanın (fitness) 65 yaştan sonraki inme riskini azalttığını gösterdi.

Miami Miller School of Medicine’da Nöroloji bölümü başkanı Dr. Ralph Sacco “Orta yaşta sağlıklı yaşamanın ilerleyen yaşlarda; kardiyovasküler hastalık ve inme riskini azalttığı giderek daha netleşmektedir” dedi.

Kırklı yaşlarının ortalarında ve sonlarında olan 20.000 erişkin arasında yapılan karşılaştırmada, en zinde olanların, en az zinde olanlara göre 65 yaşından sonra %37 daha az inme riskine sahip oldukları bulundu.
 
Araştırmacılar inmenin risk faktörlerinden: Yüksek tansiyon, tip 2 diyabet, aritmi ve atriyal fibrilasyon gibi rahatsızlıkları hesaba kattıktan sonra bile sporun koruyucu etkisinin devam ettiğini tespit etti.

Baş araştırmacı Dr. Ambarish Pandey konuyla ilgili olarak “Egzersiz ve düzenli fiziksel aktiviteyi bir kişinin kendi günlük rutinine yerleştirmesi, zindeliği artırmak ve ileriki yaşlarda inme ve diğer kardiyovasküler hastalık risklerini azaltmak için önemlidir” dedi.


 

Amerikan Kalp Derneği, haftada 150 dakikalık orta yoğunlukta ya da 75 dakikalık yoğun egzersiz tavsiye etmektedir. Dr. Pandey, egzersiz rutininin aerobik egzersizlerinden (koşu, yüzme, yürüme ya da bisiklet) ve güçlendirici egzersizlerden (ağırlıklar ya da kuvvet antrenmanı aletleri) oluşması gerektiğini söyledi.

Dr. Pandey aynı zamanda inmenin Amerika Birleşik Devletleri’nde beşinci ölüm nedeni olduğunu ve uzun süreli engelliliğin de baş nedeni olduğunu belirtti.

Dr. Pandey ve arkadaşları 1999-2009 yılları arasında Dallas’taki Cooper Institute tarafından yürütülen çalışmayı analiz ettiler. Çalışmada 45-50 yaşlarındaki katılımcıların kalp ve akciğer egzersiz kapasitesi koşu bandı testi ile ölçülmüştü.

Dr. Sacco çalışmanın en ilginç sonucu olarak; fitness yapmanın etkisinin bazı geleneksel risk faktörlerinden bağımsız olduğunu belirtti.

Çalışmanın sonuçları gösterdi ki; düşük seviyedeki sportif aktivite, doktorlar tarafından inme için bir risk faktörü olarak görülmelidir. Yaşam boyu fitness, optimum sağlık için en iyisi olsa da yaşamın ilerleyen zamanlarında başlamak yine de faydalıdır. Dr. Pandey, "Kalp krizi ve felç riskini azaltmak için egzersiz yapmak için asla geç değildir." dedi.



PP-UNP-TUR-0610 (Ağustos 2023)

Referans: Middle-Age Fitness Helps Ward Off Stroke Later https://consumer.healthday.com/fitness-information-14/misc-fitness-health-news-312/middle- age- fitness-helps-ward-off-stroke-later-711818.html (Erişim tarihi:01.08.2023).

ExamplePfizeryanınızdaGiriş YapKaydolProfilimÇıkış Yap

Bu site, Türkiye'de çalışan hekim, eczacı ve diş hekimleri içindir. Halka açık olan bölümlerde yer alan bilgilerin ise hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçmeyeceğini hatırlatmak isteriz. 

 

Copyright © 2022 Pfizer Limited. All rights reserved.

 

PP-UNP-TUR-0596 (Ağustos 2023)

Pfizeryanınızda web sitesinden ayrılmak üzeresiniz
Bu linke tıklayarak Pfizeryanınızda sayfasından ayrılacaksınız. Devam etmek istiyor musunuz?​​

PP-UNP-TUR-0247 | Eylül 2022 ​